Facebook
ОУ Васил Левски
Основно училище в с. Караджово, община Садово

Патрон

 

ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ


 

О, майко моя, родино

защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

„Той биде обесен.

О, бесило славно!

По срам и по блясък

ти си с кръста равно!”

 

 

Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от собствените ни задружни сили-думите на големия ни национален герой звучат изключително актуално и днес.

 

Левски е големият идеолог и неуморният организатор на българската национална революция. Неговите политически и държавнически виждания следват духа на най-доброто от европейските демократични принципи.

 

Да бъдем равни с другите европейски народи означава да си етнически толерантен, да пазиш националната си стабилност и съзнание, но и да уважаваш и зачиташ чуждите културни традиции. Картите се изтриват, границите се променят, но ние оставаме деца на Европа.

 

Апостола, Левски, Дякона – три благословени имена! Те гнездят във всяко българско сърце. С благоговение ги нашепват и невръстни дечица и беловласи старци.

 

Вечният пътеводител на българите – изключително смела и героична личност, пример за родолюбец и титан на революционното дело.

 

Загадъчен, романтичен, кристално чист – такъв е Левски в народните представи. Не име от миналото, а жив, истински и днес. На дело, ежедневно пренебрегвайки смъртната опастност диказва, че от свободата няма нищо по-свято.

 

Левски ще остане най-светлата личност в цялата ни досегашна история, защото няма друг човек, обичал така безкористно и загинал така достойно като Левски.

 

И днес Апостола ни е нужен, защото все още в сърцата на хората се вихрят ледени вихрушки. Нужен ни е неговият строг урок по човешка топлота и вяра, по всеотдайност и безкористен патриотизъм.

 

Ние те благославяме, Апостоле на свободата, а небето на твоята България сияе над образа ти като светъл купол на божи храм – сега и во веки веков!

 

Силата е в нас!

 

Вярата е в нас!

 

Левски е във всеки един от нас. Повярвайте в себе си, повярвайте и в другите. Аз повярвах в това.

 

И нека никой, никога да не забравя думите на любов към едно отечество: „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако изгубя, губя само мене си“.

,,Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение : било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да било.”

 

Из ,,Нареда ( проектоустава) на работниците за освобождение на българския народ”