ОУ Васил Левски
Основно училище в с. Караджово, община Садово

Стипендиантите на журналистите от „Аз-буки”

Стипендиантите на журналистите от „Аз-буки”

 
07.07.2020 /07:53 | Източник: Aз Буки  

 


Двете отличени семейства

„Успехите са част от това, което градим заедно”. Думите на Красимира Благоева, директор на ОУ „Васил Левски” в с. Караджово, община Садово, описват най-добре инициативата, която започнаха преди осем години журналистите от вестник „Аз-буки“. Всяка година те събират собствени средства и награждават със стипендия един от отличилите се ученици.

За първи път през 2020 г. беше награден не ученик, а семейство, подкрепило децата си да покажат своите таланти и успех по време на извънредната ситуация и ученето от разстояние. Тазгодишният приз на „Аз-буки” отиде при семейство Халил, отгледали и възпитали прекрасните Иляз и Селен. Още едно семейство – това на Толга и Елван Тахир, бе наградено от педагогическото ръководство на училището.

„Затова се мъчим в този живот, за да могат децата ни да сбъднат мечтите си”, казва Найле Халил, майката на Иляз и Селен. И не крие гордостта си от успеха на децата. На седмокласника Иляз му върви биологията, но иска да работи в IT сектора. „Важно е те какво искат, а не ние”, казва с усмивка майката и обещава да подкрепи всяко негово решение. Малката сестричка на Иляз – Селен, мечтае да учи медицина, защото иска да помага на хората.

Инициативата на журналистите от „Аз-буки“ е подкрепа не толкова във финансово, колкото в морално отношение. Стипендиантите се справят отлично и в новите си училища. Стилян Славейков - стипендиант на „Аз-буки“ за 2019 г., завършва учебната година с много добър успех по специалността „Икономическа информатика“ в Националната търговска гимназия – Пловдив. Първата стипендиантка Руска Николова продължава успешно обучението си в „Софтуерно инженерство“ в Пловдивския университет, а сестричката й Иванка Петрова е отличник в пловдивското СУ „Св. Климент Охридски”.

Друг стипендиант - Теодора Ралова, вече е ученик в XI клас на Професионалната гимназия по хранителни технологии – Пловдив. Надежда Керина пък продължава образованието си в СУ „Св.св. Кирил и Методии“ в Пловдив, в паралелка по хореография. Кирил Милушев е отличник в Хуманитарната гимназия – Пловдив.